からし蓮根(熊本県)
Do you know who I am? Let me tell you about myself. I was first made about 400 years ago, but you still see me on dining tables in Kumamoto. The first person who ate me was Hosokawa Tadatoshi. He was sickly, so his follower made me. Hosokawa liked me very much. My body looks yellow because a lot of Japanese mustard is in me.
Did you get it? That’s right! I’m Karashi Renkon (Mustard-stuffed Lotus Root), a local dish of Kumamoto. People who eat me always say, “Wow! It’s hot, but it’s tasty!”
日本語訳
私がだれだかわかりますか。自己紹介(じこしょうかい)をさせてください。私は約400年前に初めて作られたのですが、熊本では今でも食卓(しょくたく)で私を見かけます。初めて私を食べた人物は細川忠利(ほそかわただとし)です。彼は病弱だったので、彼の家臣が私を作ったのです。細川は私をとても気に入りました。たくさんの和からしがつまっているので、私の体は黄色です。
おわかりになりましたか?その通りです。私は熊本の郷土料理であるからし蓮根(れんこん)です。私を食べる人はいつも「うわぁ、からい、でもおいしい」と言います。
Quizに挑戦!
Q1. 初めて「私」を食べた人物は細川忠利の家臣である。( False )
Q2. 「私」の体の中には和からしがたくさん入っている。( True )
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