Kyushu-Okinawa › Kagoshima
Keihan(鶏飯)
Keihan is one of the local dishes of Amami Oshima. Rice is served in a bowl with ingredients such as cooked shredded chicken, shredded eggs, shiitake mushrooms, and pickled papaya. It is topped with spring onions, shredded seaweed, chopped tankan peel, and white sesame seeds. When it is served, soup which is made with the whole chicken is poured over it. This was a dish for the officers of the Satsuma Domain in the Edo period. In Kagoshima, it is sometimes served for school lunches.
©鹿児島市
Quizに挑戦!
Q1. 鶏飯(けいはん)はご飯と具材にだし汁(じる)をかけて食べる料理である。( True ・ False )
Q2. 江戸時代には、薩摩藩(さつまはん)の役人は鶏飯を食べることができなかった。( True ・ False )
日本語訳
鶏飯は奄美大島(あまみおおしま)の郷土料理の1つです。ほぐした鶏肉(とりにく)、錦糸卵(きんしたまご)、椎茸(しいたけ)、パパイヤ漬(づ)けなどの具材とご飯がお椀(わん)に入って提供されます。ねぎ、刻みのり、タンカンの皮のみじん切り、白ごまがトッピングされています。料理が出されるとき、その上に丸鶏で作っただし汁がかけられます。江戸時代には、薩摩藩(さつまはん)の役人のための料理でした。鹿児島では、ときどき学校給食で出されます。
解答
Q1. 鶏飯はご飯と具材にだし汁をかけて食べる料理である。( True )
Q2. 江戸時代には、薩摩藩の役人は鶏飯を食べることができなかった。( False )
Copyright © 2023 by TOKYO SHOSEKI CO., LTD. All rights reserved.