狭山茶(埼玉県)

    Sayamacha is known as one of the top three green teas in Japan.  There is a song that goes, “Shizuoka for color, Uji for aroma, and Sayama for taste.”

    The characteristics of Sayamacha are a deep flavor with sweetness and a rich taste.  This comes from the unique roasting techniques.  It is known as ‟Sayama-Hiire.”  At the end of the tea-making process, the tea leaves of Sayamacha are roasted at high temperatures.  This makes its taste and flavor stronger than other tea. 

    There is another reason which makes Sayamacha great.  Saitama is a cool place for growing green tea.  There are fewer harvests in a year, so tea trees can rest a lot.  Even the first tea of the season grows slowly, and it makes the taste rich.

日本語訳

  狭山茶(さやまちゃ)は日本三大緑茶の1つとして知られています。「色は静岡、香りは宇治、味は狭山」という歌があります。

 狭山茶の特徴(とくちょう)は、あまみのある深い味わいと濃厚(のうこう)な味にあります。これは独自の焙煎技術(ばいせんぎじゅつ)によるものです。その技術は「狭山火入れ」と知られています。狭山茶の茶葉は製造工程の最終段階で高い温度で焙煎されます。このことにより、他のお茶よりも味や風味が強くなるのです。

 狭山茶がおいしい理由はもう1つあります。埼玉は緑茶栽培(さいばい)にとって冷涼(れいりょう)な場所なのです。年間の収穫(しゅうかく)回数が少ないため、茶樹を長期間休ませることができます。その季節の一番茶であってもゆっくり成長し、そのことが濃厚な味を生みだします。

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Q1. 狭山茶の特徴は、その味や風味の強さにある True

Q2. 狭山茶は冷涼な気候で栽培されるので、収穫できる回数が多い。False

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