スープカレー(北海道)

    Soup curry is a specialty of Hokkaido.  Regular Japanese curry is thick, but soup curry is smooth.  But it’s not diluted, either.  It’s a curry-flavored soup with broth and spices.  Even though both are called “curry,” they’re made very differently.

    Soup curry started as “medicinal curry” in a coffee shop in Sapporo.  The coffee shop owner made this special soup curry to help his father recover from illness.  He researched spices and Chinese herbs all on his own.

    More than 200 restaurants in Sapporo make soup curry.  People also enjoy it at home a lot.

日本語訳

 スープカレーは北海道の名物です。日本のふつうのカレーがどろっとしているのに対して、スープカレーはさらさらしています。しかし、水でうすめられているわけではありません。出汁(だし)と香辛料(こうしんりょう)を加えたカレー味のスープなのです。両方ともカレーと呼ばれているものの、作り方はかなり異なります。

 スープカレーは、札幌(さっぽろ)の喫茶店(きっさてん)で作られた薬膳(やくぜん)カレーが始まりでした。喫茶店の店主が父親の病気回復に役立てようと、この特別なスープカレーを作ったのです。彼は香辛料と漢方薬の研究をすべて自分で行いました。

 札幌では200をこえるレストランでスープカレーが作られています。その味は家庭でも大いに楽しまれています。

Quizに挑戦!

Q1. スープカレーもふつうのカレーも作り方はよく似ている。 False

Q2. スープカレーは札幌の喫茶店の店主によって考案された。True  )

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